Huidverzorging om je vingers bij af te likken

Huidverzorging om je vingers bij af te likken

Ze zijn er in alle denkbare varianten. Voor mannen, voor vrouwen, voor overdag en voor ‘s nachts. Met UV-bescherming of met extra glans. Jaren heb ik gehamsterd, vooral crèmes, bodybutters en lippenbalsems. Ik dacht van alle varianten tenminste één exemplaar nodig te hebben. Omdat ik het waard ben, ofzo.
Totdat iemand me vroeg of ik mijn dagcrème in mijn mond zou durven stoppen. ‘Nee natuurlijk niet.’ was mijn reactie. ‘Dat is hartstikke giftig!’
Verrek zeg, daar had ik nog nooit bij stilgestaan. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en neemt heel gemakkelijk stoffen op, die vervolgens in het bloed terechtkomen. Waarom zou ik iets op mijn huid smeren wat ik ook niet in mijn mond stop? En waarom zou ik het aanbod van de cosmetische industrie stimuleren met mijn vraag ernaar? Da’s boter op m’n hoofd, en dat heb ik dan liever letterlijk. Echter, gewoonweg afkicken leek me geen optie. Ik was gewend aan die quick fix voor een droge huid, dat instant zachte laagje, het ontspannende inmasseren. Dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven voor mijn dubieuze crèmes en lipbalms.

Sheabutter
Een vriendin tipte me sheabutter – ook bekend onder de naam Karitéboter – een Afrikaans goedje dat gemaakt wordt van pitten van de Karitéboom. Het is even wennen omdat het nogal naar kampvuur ruikt, maar je hoeft tenminste niet bang te zijn voor chemicaliën. Het mooie is dat er zelfs geen allergische reacties van dit spul bekend zijn. De sheabutter kan in het najaar wat stug aanvoelen, want de smelttemperatuur ligt rond de 30 graden. Dit maakt het overigens wel heel geschikt om in een klein potje in je (toilet)tas mee te nemen, want het wordt niet snel een kliederboel. Voor degenen die experimenteel zijn aangelegd is het leuk om de sheabutter ‘au bain marie’ te smelten en er bijvoorbeeld vanille of cacao aan toe te voegen. De voordelen die genoemd worden – oordeel zelf of het voor jou ook waar is – zijn onder andere dat het een geïrriteerde huid verzacht, wondjes sneller helpt herstellen, tegen UV-straling beschermt en gewrichtspijn vermindert. Dit exotische product is helaas niet bij je buurtsuper verkrijgbaar, maar wie zoekt, zal vinden.

Olijfolie
Ongeduldig? Dan is er een ander alternatief wat direct binnen handbereik ligt: olijfolie. Waarschijnlijk heb je het al in huis. Gebruik bij voorkeur extra vierge olijfolie van een goed merk. Olie van de eerste persing, zoals dat heet, is zo min mogelijk bewerkt, bevat daardoor nog alle voedingsstoffen, en is niet door allerlei chemische processen gegaan om de laatste druppels olie nog krampachtig aan de olijven te onttrekken. Olijfolie als alternatieve bodylotion is zuinig in gebruik en relatief goedkoop. Bovendien kun je het voor meerdere doeleinden gebruiken. Zo doet het prima dienst als make-upremover en scheerolie. Je kunt er zelf een lekkere geur aan geven door een takje rozemarijn in de fles te doen.

Kokosolie
Dan is er nóg een cosmetisch keukenproduct om te gebruiken op je huid. Kokosolie heeft meestal een vaste substantie, tenminste bij kamertemperatuur, want het smelt al zodra je het op je huid smeert. In de lente en zomer kan dit voor geknoei zorgen, omdat de Kokosolie in de pot dan ook boven de 25 graden komt, en zo vloeibaar als eh… olie wordt. Zet de pot dus liefst op een koele en donkere plek – een badkamerkastje is prima – en wees in de zomer niet te optimistisch met het opendraaien van het deksel. Kokosolie ruikt van zichzelf al lekker, maar het wordt helemaal bijzonder als je het in een pannetje smelt en vermengt met wat limoensap en verse gember. Haal de gember eruit nadat deze zijn smaak heeft afgegeven aan de olie, giet het mengsel terug in de pot en laat het weer stollen. De heilzame eigenschappen die aan kokosolie worden toegedicht maken nieuwsgierig: het zou beschermen tegen ontstekingen, de bloedsuikerspiegel stabiliseren, en de opname van eiwitten en mineralen bevorderen. Daarnaast is het te gebruiken als massageolie en kun je er pluizig haar mee in bedwang houden.

De afgelopen maanden kwam ik telkens oude verzorgingsproducten tegen. Ik was me er niet van bewust dat ik in werkelijk elke tas en jas wel een Labello had, en een levenslange voorraad smeersels in huis. Met veel weggooiweerstand ben ik alles toch zo snel mogelijk gaan uitfaseren. Dan spoelde ik bij elk gebruik van mijn favoriete bodybutter toch een flinke hoeveelheid door de gootsteen. Want alles in één keer weg, dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Maar inmiddels zijn we een tijd verder en ben ik heel wat ruimte en gemoedsrust rijker. Ik ben er blij mee. Het voelt ook nog eens overzichtelijker.

Overweeg jij ook de overstap naar natuurlijke verzorgings-producten? Dan nog even in het kort alles op een rijtje.

Waarom natuurlijke producten?
– Omdat het beter voor je gezondheid is. Check hier een lijst van nare stoffen in de reguliere cosmetica. Een fijne bijkomstigheid is de efficiëntie. Vergeet de marketingtrucs; je hebt geen dagcrème, nachtcrème en anti-rimpelcrème nodig. Niet meer aparte lipbalm en lipgloss. Geen bodybutter, bodymilk en bodylotion. Gewoon een pot olie of ‘boter’. Simpeler kan haast niet. Geen eindeloos twijfelen meer in de drogisterij, geen badkamer vol producten die min of meer hetzelfde doen.

Waar is het verkrijgbaar?
– Natuurwinkels hebben over het algemeen zowel kokosolie als olijfolie in hun assortiment, en doorgaans een betere kwaliteit dan wat je bij de supermarkt haalt. Koop bij voorkeur extra virgin koudgeperst, en niet ontgeurd, dus zo onbewerkt mogelijk. Sheabutter is bij een enkele toko verkrijgbaar en verder via internet.

Wat kost het zo’n beetje?
– Voor 100 gram sheabutter betaal je gemiddeld zo’n 7 euro. Afhankelijk van je gebruik doe je er toch algauw een jaar mee, en het spul is jaren houdbaar. Een pot kokosolie van ruim 300 ml heb je al voor achtenhalve euro. Olijfolie is meestal goedkoper dan kokosolie, hoewel de betere merken iets duurder zijn dan je misschien gewend bent.

Maar het ziet er niet leuk uit…
– Nee, maar met een beetje creativiteit maak je er zelf iets van! Giet de olieën over in een prachtige fles, bewaar de pot sheabutter in een leuke rieten mand, versterk je beleving van het natuurlijke aspect van deze producten. Zo kom je niet meer in de verleiding om schadelijke maar leuk verpakte verzorgingsproducten te kopen.

Twijfel je nog, probeer het dan gewoon eens uit. Misschien val je met deze nieuwe aanpak wel met je neus in de boter!

Gepubliceerd op knownation.nl op 11 mei 2011.