Neurosonic - Drama queen

Neurosonic – Drama queen

Als je kwaad bent kun je de boel kort en klein slaan. Je kan kluizenaar worden, omdat je de mensheid haat. Of je maakt een cd. Jason Darr was ook boos. Hij koos de derde optie.

Darr is de man achter Neurosonic. Het creditslijstje achter zijn naam is fiks: zang, gitaar, bas, piano, synths, programming, productie. En hij schreef alle nummers zelf. In openingstrack ‘So many people’ bezingt hij de hedendaagse popindustrie: ‘you ugly girl you cannot sing can’t even lip sync apparently money can buy you dignity am I the only one feeling the itch because they’re giving away the billboard awards to some phony little #!$’. Met venijnige teksten en verheven stem richt hij zich tot de grote boze wereld. De hele cd lang. Vrij irritant wordt het wel, dat geforceerd ruige stemgeluid, dat in de jaren tachtig favoriet was bij hardrockzangers. De raps zijn bijna zo virtuoos als die van 50 cent (dit is natuurlijk cynisch bedoeld, mijn punt is dat ik er niet stuk van ben). Darrs stem is vrij eendimensionaal. Hij zal vast veel ellende hebben meegemaakt, maar die emotie haal je er niet uit. Als je je woede moet overbrengen doormiddel van geschreeuw die als extra laag aanwezig is onder de zang, ben je niet erg geloofwaardig. Los daarvan zijn er heel mooie stukken tweestemmige zang. Het album bevat zowel rustige nummers als harder werk. En verdomd, het doet denken aan Limp Bizkit. Hun Behind blue eyes zou niet misstaan op Drama Queen. Want dit album bevat simpele melodieën. Makkelijk in het gehoor, allesbehalve vernieuwend en dus met een hoog meezinggehalte. Hij zou niet blij zijn met de benaming, maar het is popmuziek, zij het in een industrial rockjasje. Zou hij zich daarom overschreeuwen?

Neurosonic moet de puntjes op de i gaan zetten. De arrangementen zijn teveel op de automatische piloot gemaakt en de nummers zijn moeilijk uit elkaar te houden. Gezien het feit dat bijna alles door één man gedaan is zal ik in mijn eindoordeel niet te kritisch zijn. Leuke cd, niet meer en niet minder.

P.S. People who are cruel to animals should be tortured…and tortured…and tortured. Paste blijkbaar niet meer in een songtekst?