Biologisch budgetkoken: boerenkoolsalade

Biologisch budgetkoken: boerenkoolsalade

Altijd dat eeuwige brood bij de lunch gaat weleens vervelen. Er valt genoeg voor te zeggen om het eens helemaal anders te doen tussen de middag. Sluimerende graanintoleranties, suikerbommen die we goedpraten onder de noemer broodbeleg, voeding met een verkeerde zuur-base-balans… Als je er nooit bij stilstaat, saboteer je misschien je gezondheid met dit dagelijkse middagritueel. Dus verruil je boterham met hagelslag eens voor een knapperige salade. Zo’n groene lunch heeft vele voordelen:

– Boerenkool is (zeer) rijk aan vitamine A, C, K en B6 én bevat koper, calcium, sodium, potassium, mangaan, ijzer en fosfor
– Het is heel geschikt als je op je gewicht probeert te letten
– Boerenkool verbouw je makkelijk zelf, ook onder het vriespunt
– Het kan prima in de vriezer bewaard worden, zo heb je dit basisingrediënt altijd op voorraad
– Een zak boerenkool, een paprika en ‘n bakje cherrytomaatjes zijn genoeg voor maarliefst drie porties van deze salade
– Het is een ideale manier om restjes groente op te maken
– Het westerse dieet is overwegend verzurend (terwijl alkalisch veruit de overhand zou moeten hebben). Deze salade is heel alkalisch en brengt je dus weer in balans
– Goedgevuld groenvoer geeft gelijkmatiger en langduriger energie dan brood doordat het de bloedsuikerspiegel niet ontregelt

Ingrediënten voor 1 persoon
Dressing: olijfolie, honing, mosterd, peper, zout en evt. knoflook
Boerenkool (een kom vol)
Avocado
Rauwkost of groente naar keuze

Bereiding
Was de boerenkool in een vergiet. Laat dit uitlekken terwijl je de dressing maakt. Roer de dressing en boerenkool goed door elkaar en laat dit een kwartiertje staan. Hierdoor wordt de textuur van de groente iets zachter en beter verteerbaar. Nu heb je de basis van de salade al klaar!

Plunder de koelkast en kijk wat er is; een restje gekookte sperzieboontjes van de vorige avond, ingemaakte paprika’s of augurken, mais, komkommer of wortel; het kan allemaal. Maak er bij voorkeur een kleurrijke salade van, dat werkt toch onbewust mee in je smaakbeleving. Overigens, sommige groenten kunnen beter buiten de koelkast bewaard worden. Tomaten en paprika’s hoeven echt niet in de koeling en hebben meer smaak als je ze in de fruitschaal bewaart.

Om ervoor te zorgen dat je een verzadigd gevoel aan deze lunch overhoudt, moet de salade enkele ingrediënten bevatten die wat meer vullen. Met avocado wordt het al snel een volwaardige maaltijd. Dit maakt de salade bovendien lekker romig (mits de avocado de juiste rijpheid heeft – je moet erin kunnen knijpen, maar niet het gevoel hebben dat je bijna door de schil heen duwt). Tot slot kun je je luxe lunchgerecht nog garneren met sesamzaadjes, walnoten of pecannoten. Eet smakelijk!