Biologisch budgetkoken: bietensalade met grapefruit en tuinkruiden

Biologisch budgetkoken: bietensalade met grapefruit en tuinkruiden

Hou je van knalkleuren, dan is dit de salade voor jou! Het is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor je ogen. En je kunt het jezelf zo makkelijk en goedkoop maken als je wilt. Haal de bieten bij de natuurwinkel, boerderijwinkel of uit je achtertuin. In dat laatste geval krijg je er ook gratis de stengels en bladeren bij. Ze zijn eetbaar en ook nog eens heel decoratief, dus weggooien is niet nodig. Naast dit hoofdingrediënt kun je varieren met de aankleding van de salade. Citrusfruit doet het erg goed in combinatie met de zoetige bietensmaak, en zorgt meteen voor een sprankelend kleurcontrast. Appels, rozijnen, noten en bepaalde tuinkruiden zijn ook een geschikte partner voor de bieten. Kijk wat je voorhanden hebt en ga aan de slag. De volgende keer kun je het weer helemaal anders doen.

Ingrediënten voor 2 personen
Bieten (2 kleine) + stengels en bladeren
Grapefruit, sinaasappel of mandarijn
Appel
Verse tuinkruiden (peterselie, munt, salie)
Olijfolie
Balsamicoazijn / limoen / citroen
Yoghurt (flinke eetlepel)
Peper & zout
Noten (bijvoorbeeld walnoten, paranoten)
Rozijnen
Couscous

Bereiding
Breng water voor de couscous aan de kook terwijl je de rauwe bieten raspt. Als de bladeren en stelen er nog aan zitten, maak die dan schoon en snij ze, die kunnen ook door de salade. Wanneer het water kookt, doe je de couscous daar 1 minuut in. Giet daarna af, doe de rozijnen bij de couscous en zet met deksel op de pan weg. Doe de bietenrasp in een kom en meng dit met de overige ingrediënten. Het is het handigst om alles voor de dressing even in een kopje met elkaar te vermengen.
Een variant op dit recept is om het citrusfruit weg te laten (dat scheelt tijd) en in plaats daarvan snippertjes ingemaakte gember toe te voegen. De couscous is eigenlijk alleen nodig wanneer je geen aardappels of rijst bij de salade wilt klaarmaken, maar de couscous kan in principe sowieso worden weggelaten.

Het leuke aan dit recept is dat het een aantal voordelen heeft. Bieten zijn niet duur en heel gemakkelijk zelf te verbouwen. Na het planten heb je er geen omkijken meer naar. Ook is het een groente die niet al binnen enkele dagen in de koelkast verlept, dus je kunt het gerust kopen, ook al weet je nog niet wat je de komende dagen wilt eten. In tegenstelling tot hun bekende imago van tijdrovende groente hoef je ze niet per se te koken. Rauw zijn ze ook goed te eten, mits je ze raspt. Ben je in een gemakzuchtige bui, dan kun je mandarijnpartjes uit blik toevoegen en gedroogde tuinkruiden uit een potje, maar heb je de tijd dan is het natuurlijk lekkerder en gezonder om voor verse ingrediënten te kiezen. Zonder couscous is het een bijgerechtje, met couscous en noten wordt het een maaltijdsalade.