Review: Shapes and sizes - Split lips, winning hips, a shiner

Review: Shapes and sizes – Split lips, winning hips, a shiner

De meneren en mevrouw van Shapes and sizes zijn heel keurig. Caila’s kledingkast is geordend per seizoen, haar kleding gelabeld met naam en telefoonnummer voor het geval er zomaar kledingstukken verdwijnen. Rory wast zijn haar op dinsdag en zaterdag. Johns zelfgemaakte koekjes bevatten elk exact negentien chocoladesnippers. Zo weet hij zeker dat er geen koekje tussen zit dat inferieur of superieur aan de rest is. Nathan geniet van zijn koelkast met compartimenten, zodat hij perfect overzicht heeft waar de prei ligt en waar de aardbeien.

Jammer dat Caila, Rory, John en Nathan die levenshouding compleet loslaten zodra ze een instrument in handen krijgen. Wanneer ze in bandvorm bij elkaar komen vinden ze het bevrijdend om vanuit hun gevoel te spelen. Lekker neo-hippisch, maar bevrijdend? Voor henzelf misschien, maar zeker niet voor die arme luisteraars en al helemaal niet voor die onbenijdenswaardige recensenten. Ik gun het ze graag hoor, begrip en waardering voor hun geesteskindje. Maar ik kan het gewoon erg moeilijk opbrengen om dit muzikale speelkwartier serieus te nemen.

Op de beste momenten klinkt Shapes and sizes als een heel ver (écht heel ver) achternichtje van Björk. Grassy corner, a sunset is een ripoff van Anchor song van de IJslandse diva. Uit schaamte voor dit opzichtig leentjebuur spelen wordt er wel heel snel een eind aan het nummer gemaakt. Het nummer duurt maar 44 seconden. The taste in my mouth laat ook al een bittere smaak na; Sigur Rós na-apen is niet origineel. Toch moet ik ze nageven dat ze iets van onbevangenheid en creativiteit uitstralen. Er wordt gevarieerd met instrumenten: drums, bas, electrische gitaar, banjo, claps, orgel, hier en daar een effectje, zowel mannelijke als vrouwelijke zang. Voeg een dosis electronica toe en je komt in de buurt van The Blow. Qua stem en onnavolgbare zanglijnen lijkt Shapes and sizes daar wel wat op. Bij dat soort zanglijnen bieden de songteksten meestal houvast. En inderdaad, meelezend in het cdboekje is het ineens een stuk beter te volgen. Mooi vind ik het nog steeds niet, maar ik kan in elk geval genieten van sommige teksten en begrijp beter hoe de muziek in elkaar steekt. Hou je van chaos dan kan je Split lips, winning hips, a shiner blind kopen. Hou je daar niet van, luister ‘m dan minimaal 5 keer, maar eerlijkgezegd lijkt me dat verspilde tijd.

Deze zomer is Shapes and sizes gemiddeld zo’n zes dagen in de week op een podium te vinden. Het zal vast allemaal heel gezellig zijn en misschien als ze rond happy hour spelen, trekken ze nog wat publiek. En met een beetje geluk brengt John zijn zelfgemaakte koekjes mee.

[Asthmatic Kitty/Konkurrent] 2007