Review: IAMX - The Alternative

Review: IAMX – The Alternative

Zo aan het eind van het jaar worden de lijstjes weer opgesteld. The Alternative prijkt bovenaan de mijne. Helaas heeft ‘ie weinig kans gekregen ook bij anderen in het jaarlijstje te komen. Simpelweg omdat het album niet in Nederland gereleased is en de media niet over de grens kijken. Eeuwig zonde!

We hebben hier trouwens niet eens te maken met een mega-obscure artiest. Chris Corner (hij is X) had al succes met de Sneaker Pimps en ook zijn solodebuut uit 2004 bleef niet onopgemerkt. Het is dan ook een raadsel waarom de wereldmuziekpers hier niet bovenop is gedoken. Maar genoeg nu met het ophemelen, argumenten!

De Sneaker Pimps lieten op Splinter en Bloodsport horen dat ze goed zijn in het maken van respectievelijk melancholische en dansbare muziek. Al het goede van de Sneaker Pimps (en meer!) komt samen op dit album. Hoekige, opzwepende, maar ook verfijnde beats. Indringend pianospel. Strijkers, galm. Heerlijk foute newwavesounds, evenals tracks met een rauw rockrandje. Electro en ‘traditionele’ instrumenten smelten samen tot een broeierig geheel.

Deze diversiteit is meteen het enige zwakke punt van de cd. Als luisteraar word je heen en weer geslingerd tussen emoties. Nightlife is een regelrechte floorfiller, Spit it out ook, maar de tracks staan vijf nummers van elkaar verwijderd. Ballad This will make you love again is compleet het tegengestelde door een minimaal gebruik van instrumenten. Bring me back a dog moet het vooral hebben van breakbeats en rare geluidjes. De nummers zijn zo intens dat je alles om je heen even vergeet. Song of imaginary beings en S.H.E. bezorgen me keer op keer kippenvel.

En dan Chris zelf. Zijn stem, zijn verschijning, zijn teksten…wow! Je moet ervan houden, maar een ding staat vast: hij is een echte performer. Niet alleen een begaafd songwriter. Zijn uitstraling is mysterieus, androgyn, net als zijn stem. Die barst van de emotie en heeft voor een man een flink bereik aan de bovenkant. Door het gebruik van filters (reverb, distortion) vergroot hij het contrast nog eens extra.

De van origine Britse muzikant is verhuisd naar Berlijn en het lijkt erop dat hij daar meer dan ooit zichzelf kan zijn. New wave en ‘foute’ rock kan daar gewoon. Berlijn barst van de kunstzinnigheid en Chris is ermee besmet.

Velen hadden de hoop op een nieuw Sneaker Pimpsalbum al opgegeven. Nu er een aantal nummers op internet zijn uitgelekt lijkt het alsof de band toch blijft bestaan. Eerlijkgezegd maakt dat weinig uit. IAMX is wat mij betreft het niveau van de Pimps allang ontstegen.

Gepubliceerd op Cut.up.media, 2006.
[Major Records] 2006