Biologisch budgetkoken: wortel-wittekoolsalade

Biologisch budgetkoken: wortel-wittekoolsalade

Een lege portemonnee, je spaarsaldo in de min en een pinautomaat die je keihard in je gezicht uitlacht. Dan kun je nog zo biologisch willen shoppen, maar de prijzen in de natuurwinkel zijn niet bepaald sloeber-vriendelijk. Dus wat dan… Toch maar weer een kant-en-klare maaltijdsalade bij de Appie Heijn halen, omdat je niet alleen platzak, maar ook te vermoeid bent om te koken?

Het is een veelgehoorde redenering in deze maatschappij, waarin veel mensen geen tijd en geld hebben voor hun gezondheid. Een denkwijze die ik kan begrijpen. Immers, als je overal mensen in deze gewoonte ziet vervallen, hoe weet je dan dat het ook anders kan? Dat een biologische maaltijd niet per definitie duur hoeft te zijn? En dat je niet in het bezit hoeft te zijn van geitenwollen sokken, als je met verse ingrediënten je eten bereidt?

Eigenlijk wil iedereen lekker kunnen koken. Gemakkelijk, gezond en goedkoop. Het volgende recept voldoet hieraan.

Ingrediënten voor 2 personen
Witte kool (± eenderde)
Winterpeen (± 2)
Azijn (scheutje)
Yoghurt (± 2 eetlepels)
Peper & zout
Honing (± 2 theelepels)
Rozijnen (een flinke hand vol)
Optioneel: gember, appel en noten

Bereiding
Snij, rasp en hak de witte kool, winterwortel, gember en appel vrij fijn. Doe het in een grote kom en voeg azijn, (uitgelekte) yoghurt, peper, zout en honing toe. Zet rozijnen te wellen in een schaaltje water en voeg die als ze zacht geworden zijn toe. Doe eventueel een klein scheutje olijfolie erbij voor de smeuïgheid. Dit recept kun je het beste een paar uur van tevoren maken, zodat het wat langer kan marineren.

Zo zie je maar dat biologisch eten niet duur, ingewikkeld en tijdrovend hoeft te zijn. Voor de ingrediënten van dit recept hoef je helemaal niet naar de natuurwinkel. Tegenwoordig hebben veel supermarkten diverse biologische producten in hun assortiment (o.a. witte kool, winterpeen en yoghurt). Witte kool en winterpeen zijn bovendien echte budgetgroenten. Ze kosten weinig en je doet er relatief lang mee. Het is dusdanig algemeen dat je het kunt opmaken in allerlei andere gerechten, zodat je niet met restjes blijft zitten die je moet weggooien. Ook voor mensen die altijd druk druk druk zijn is dit een fijne. Geen gejongleer met pannetjes op het vuur onder het zenuwslopende getik van de kookwekker. Deze salade maak je in ultieme zen-staat, op een moment dat ‘t jou het beste uitkomt. Als je extra veel wortel-wittekoolsalade klaarmaakt, heb je de volgende dag een lekkere lunch, bijvoorbeeld om mee te nemen naar je werk. Da’s toch een stuk fijner dan verlepte boterhammen in je broodtrommeltje? Ook voor diëters is deze salade geschikt, mits er niet teveel mayo doorheen gaat. Veel diëten prediken het vermijden van deegwaren. Een salade als lunch is dan perfect. Neem je het als avondeten, dan kun je het serveren met (in de schil gekookte, voor extra vitaminen) aardappelen en een biologische (groente)burger. Daarnaast is afwisseling tussen gekookte en rauwe groenten belangrijk. Sommigen zweren zelfs bij een 100% raw food-dieet. Het zou sterk ontgiftend voor het lichaam werken, helpen met afvallen en zelfs diabetes kunnen genezen. Omdat ik geen wetenschapster en voedingsdeskundige ben, zal ik dit in het midden laten. Maar het klinkt aannemelijk dat je door koken en wokken sommige vitaminen in de groente beschadigt. Deze salade is dan ook een welkome variatie op onze Nederlandse traditie van koken, grillen, bakken en frituren.

Hoe dan ook: met dit recept ligt biologisch ‘koken’ voor iedereen binnen handbereik.